Kadernota - woordvoering fractievoorzitter

donderdag 21 juni 2012 20:35

Deze kadernota is voornamelijk een keuze om het bestaande beleid voort te zetten. Met de genoemde uitgangspunten voor de ambitiekeuzes, genoemd in hoofdstuk 2, kunnen we instemmen. Dat geldt ook voor de voorgestelde uitwerkingsrichting, al is die nog wel erg algemeen geformuleerd.

Er is sprake van veel financiƫle onzekerheid, vooral dankzij al of niet te verwachten rijksbezuinigingen. Waarschijnlijk zal er ook bij de begroting nog veel onduidelijk zijn. Nieuwe informatie komt tot nog toe slechts bij stukjes en beetjes beschikbaar. Het risico bestaat daardoor dat we ieder jaar weer met een incidenteel tekort zitten dat gedekt moet worden uit de reserve kredietcrisis. Deze wordt geleidelijk aan zo steeds kleiner terwijl een aantal belangrijke veranderingen, decentralisaties, nog doorgevoerd moeten worden en de bedoeling van deze reserve ook nadrukkelijk is om veranderingen van oud naar nieuw beleid meer vloeiend te kunnen laten verlopen. Laten we ervoor waken dat deze reserve niet leeg is tegen de tijd dat we hem het dringendst nodig hebben. Graag zou ik ook van het college horen hoe het denkt over het genoemde risico.

Over nut en noodzaak van de bezuinigingsopties het volgende: het is belangrijk om te blijven anticiperen op financieel-economische ontwikkelingen. Van de opties die zo langzamerhand naar voren komen omdat andere mogelijkheden uitgeput raken, wordt niemand blij. Ik ook niet. we hebben het namelijk over zaken die burgers in onze gemeente raken en sommigen zelfs in het bijzonder. Juist ook om die reden is het echter belangrijk de opties tijdig ter sprake te brengen, om betrokkenen de gelegenheid te geven mee te denken en gefundeerd in te spreken. Op die manier is het mogelijk om de effecten van de eventuele bezuinigingen goed in beeld te krijgen. Ad hoc bezuinigingsposten aanwijzen als de nood aan de man komt is volgens mij geen goede zaak.
We zijn blij met de door de wethouder gegeven duidelijkheid ten aanzien van de status van de bezuinigingsopties, namelijk ze verder onderzoeken en bij de begroting er gebruik van maken als het nodig is. Wel is het zo dat ook wij ons afvragen of er niet andere bezuinigingsmogelijkheden zijn die enkele gevoelige ingrepen kunnen voorkomen. In de Mening zijn er een aantal naar voren gekomen en in de motie alternatieve bezuinigingsmogelijkheden worden ze genoemd. Daarnaast is het wellicht goed om ook in het overzicht van bezuinigingsscenario’s te bekijken of er niet posten zijn die toch minder hard ingrijpen dan degene die nu genoemd worden in de kadernota.
Daarnaast pleit ik ervoor om eventuele bezuinigingsknopen door te hakken op het daarvoor meest passende moment. Van De Slag geeft het college zelf al aan dat de bespreking van de sportvisie in december het goede beslismoment zou zijn. Overigens zou het dan correcter zijn geweest om te spreken van een bezuiniging op de zwembaden, omdat die discussie nog gevoerd moet worden. Daarnaast maakt mijn fractie een voorbehoud ten aanzien van de bibliotheek. De aanbieding van het productenboek volgend voorjaar, wanneer de raad bepaalt welke producten ze wil afnemen, is het moment om een bezuiniging te bespreken incl. de concrete gevolgen daarvan.

Het college stelt voor over te gaan tot de aanleg van wifi en tablets in te voeren. Dit is een uitwerking van ons verzoek vorig jaar om de gevolgen daarvan inzichtelijk te maken en zo mogelijk met een voorstel te komen. Het belang van de aanleg van wifi is voor ons geen vraag; voor de invoering van tablets voor de raad, college en ambtenaren is dit echter niet het passende moment gezien de relatief hoge structurele kosten die ermee gemoeid zijn, naar nu blijkt.
Wat de kosten van de aanleg van wifi betreft, het is ons niet duidelijk waarom de aanleg van wifi gepaard moet gaan met structureel 0,25 fte voor beheer. We zien om ons heen de voorbeelden dat dat anders moet kunnen. Graag zien wij de mogelijkheden daarvoor duidelijk in beeld gebracht bij de begroting. Samen met CDA en VVD dienen we dan ook een amendement in op dit punt.

In de Mening heb ik de suggestie gedaan om te bezien op welke wijze de lokale woningmarkt een impuls gegeven kan worden. Wellicht door middel van een soort actieplan naar het voorbeeld van de gemeente Amersfoort. De wethouder heeft toegezegd een en ander zeer serieus te zullen bekijken. Wij wachten uiteraard het resultaat daarvan met belangstelling af. Kunnen we ergens in het komend half jaar een terugkoppeling van de wethouder tegemoet zien?

We hebben in de Mening van de wethouder gehoord dat de ambitiediscussie een vervolg krijgt in de aanloop naar de vaststelling van het Programma Maatschappelijke en Ruimtelijke Investeringen. Dat lijkt mij een goede zaak. Het PMRI is van groot belang voor de uitvoering van de structuurvisie. Daar moet goed over nagedacht en gesproken worden met elkaar. Tegelijk is door het college aangegeven dat deze discussie op diverse momenten gevoerd zal moeten worden. Ik kan mij dat goed voorstellen. Graag zou ik echter van het college vernemen welke momenten ze dan op het oog heeft en wanneer deze discussie voor een belangrijk deel gevoerd moet zijn. We moeten voorkomen dat deze discussie een gebed zonder end wordt. Voor alle duidelijkheid, bidden is naar mijn overtuiging belangrijk op zijn tijd, maar het spreekwoord zegt niet voor niets ‘bidt en werkt’. Hilbrand Rozema

 

 

« Terug

Reacties op 'Kadernota - woordvoering fractievoorzitter'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.