-
Afval
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Gescheiden inzamelen van afval is voor Nijkerk de norm; we streven ernaar om de hoeveelheid restafval echt zoveel mogelijk te verminderen. De afgelopen jaren zijn in Nijkerk goede stappen gemaakt (nu minder dan 100kg/jr. restafval per huishouden).
-
Agrarische sector
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
De ChristenUnie-SGP heeft hart voor de agrarische bedrijven en wil ruimte geven voor een duurzame bedrijfsvoering. Een toekomstbestendige agrarische sector heeft een gezonde economische basis, is innovatief, gaat zorgvuldig om met de bodem, de natuur en uiteraard met dieren. Daarbij liggen er uitdagingen ten aanzien van emissies en effecten op natuurgebieden, in het bijzonder van stikstof. We sluiten aan op het beleid van regio Foodvalley waar een gebiedsgerichte aanpak wordt voorgestaan. Extensivering van de landbouw, innovatie bij intensieve landbouw gericht op vermindering van uitstoot en aandacht voor de juiste locatie van de agrarische activiteiten in de regio vormen belangrijke onderdelen van deze gebiedsgerichte aanpak. Deze gebiedsgerichte aanpak heeft kans van slagen als alle overheden hun beleid en middelen hiervoor inzetten.
Diverse agrariërs willen stoppen met hun bedrijfsactiviteiten. De gemeente moet actief meewerken aan een zinvolle transformatie van de vrijkomende gebouwen en gebieden en die bezien als onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak. Het gaat om duurzaam perspectief voor zowel stoppende als doorgaande agrariërs. Uitgangspunt is dat het buitengebied zoveel mogelijk behouden blijft voor agrarisch gebruik. Initiatieven om de relatie tussen voedselproductie en voedselconsumptie op lokaal niveau dichter bij elkaar te brengen, steunen we graag.
-
Alcohol
Laatst gewijzigd op: 08-02-2022
Landelijk gezien is het alcoholgebruik in Nijkerk gemiddeld. De doelstelling van ChristenUnie-SGP is dat dat gemiddelde blijft afnemen.
De ChristenUnie-SGP vindt handhaving van de openbare orde en het stimuleren van alcoholmatiging, zeker bij jongeren, van groot belang. De gemeente moet inzetten op preventie en communicatie en strikt zijn in de handhaving en toepassing van de regels (Drank- en Horecawet). Zij moet overtreding streng aanpakken.
De ChristenUnie-SGP is voorstander van het zogeheten ‘IJslandse preventiemodel’, waarbij er een cruciale rol is weggelegd voor het gezin. Dit preventiemodel wil een positieve leefomgeving creëren, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien, zonder middelengebruik.
-
Arbeidsmarkt
Laatst gewijzigd op: 08-02-2022
De ChristenUnie-SGP hecht veel waarde aan een inclusieve arbeidsmarkt waar iedereen kans krijg om zijn of haar talenten te ontwikkelen en in te zetten. Inwoners die werk en/of scholing zoeken worden professioneel geholpen. Wij hebben oog voor de discrepantie tussen de behoefte van bedrijven aan voldoende goed opgeleid personeel en de beschikbaarheid van deze mensen.
Arbeidsparticipatie vinden wij belangrijk. De Participatiewet vormt het vangnet voor degenen die tijdelijk niet zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Naast inkomensondersteuning worden zij middels re-integratietrajecten geholpen aan een nieuwe en liefst duurzame werkplek. Ondernemers die uitkeringsgerechtigden een nieuwe kans willen bieden moeten ontzorgt worden door de inzet van middelen zoals job coaching, proefplaatsing en een tijdelijke loonkostensubsidie.
Invulling van het Sociaal Akkoord middels de Banenafspraak om inwoners met een arbeidsbeperking in te zetten is een opgave voor zowel de gemeente als alle ondernemers. De gemeente is verantwoordelijk om voldoende werkplaatsen beschikbaar te hebben voor diegene die een indicatie Doelgroepregister (DGR) hebben en niet in een reguliere werkomgeving kunnen functioneren. Tevens willen wij ruim oog hebben voor inwoners die al jaren werken bij of gedetacheerd zijn via de Sociale Werkvoorziening.
De gemeente zal haar verantwoordelijkheid nemen door zo maximaal mogelijk bij haar inkoop en aanbestedingen Social Return on Investment (SROI) uit te vragen. Hierdoor wordt er meer werkgelegenheid gecreëerd en zijn er meer mogelijkheden beschikbaar voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.
-
Asbest
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Hoewel er geen verplichting is gekomen om alle daken asbestvrij te maken, willen we asbestsanering wel stimuleren. Er liggen goede kansen om asbestsanering en het plaatsen van zonnepanelen te combineren.