-
Energie
Laatst gewijzigd op: 08-02-2022
Voor klimaatverandering is bewustzijn van en aanpassing van ons gedrag van groot belang. De Nijkerkse klimaatdoelstelling is om in 2050 energieneutraal te zijn. Om dat te behalen zijn goede tussentijdse doelen nodig. Die zijn in 2019 voor de periode tot 2030 vastgelegd in een routekaart ‘Nijkerk Energieneutraal’. In de komende periode moeten de doelen voor na 2030 worden geconcretiseerd. De ambitie wordt verwerkelijkt door enerzijds allerlei vormen van besparing op het energiegebruik te realiseren en anderzijds door de toename van het gebruik van duurzame energie in plaats van fossiele energie. Een van de eerste mijlpalen ligt in 2030 als we 20% minder energie gebruiken en 28% van de nog wel gebruikte energie duurzame energie is. De ChristenUnie-SGP zet in op bewezen rendabele technieken; er is geen tijd meer om te wachten op innovaties. Uiteraard staan we wel open om innovaties een goede kans te geven in pilots.
Nieuwbouw wordt gasloos uitgevoerd en gebouwen worden minimaal energieneutraal geleverd. Ook pleiten wij voor verplicht plaatsen van zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van allerlei nieuwe en bestaande bedrijven en huizen. Dit kan in een Omgevingsplan worden vastgelegd. Om bestaande gebouwen te verduurzamen zijn duurzaamheidsleningen beschikbaar. We maken gebruik van nationale en provinciale subsidies en richten ons op woningen met lage energielabels. In samenhang hiermee zijn we voorstander van een adequate aanpak van energiearmoede gericht op lagere inkomens.
Wij ondersteunen de aanpak van de Warmtevisie van een wijkgerichte aanpak gekoppeld aan de herinrichting van de openbare ruimte. Initiatieven uit de samenleving voor opwek van duurzame energie en/of reductie van energiegebruik worden zoveel mogelijk ondersteund, bijvoorbeeld initiatieven op het gebied van waterstof. De gemeente moet in ieder geval het goede voorbeeld geven bij de eigen gebouwen.
Andere belangrijke energiegebruikers in Nijkerk zijn de bedrijven en het verkeer. Bedrijven zijn al verplicht om duurzaamheidsmaatregelen in te voeren met een terugverdientijd van vijf jaar; onze Omgevingsdienst houd daar actief toezicht op.
Het elektriciteitsnetwerk is cruciaal voor veel maatregelen om energieneutraal te kunnen worden. De gemeente moet op zowel lokaal als regionaal niveau actief met de netbeheerder in gesprek zijn om de voorwaarden te scheppen voor slimme inzet van duurzame energie. Op wijkniveau kunnen buurtbatterijen een rol spelen.
Zowel voor het bedrijfsleven als voor bewoners van huizen moeten duurzaamheidsarrangementen ontwikkeld en aangeboden worden. Men moet op één plek terecht kunnen voor advisering over zowel de techniek als de financiën van deze duurzaamheidsarrangementen, bijvoorbeeld met behulp van energiecoaches. Deze aanpak kan verder worden uitgebouwd en geprofessionaliseerd. Daarmee maken we het onze inwoners zo makkelijk mogelijk om zelf stappen naar energieneutraliteit te maken.
-
Erfgoed
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Cultureel en archeologisch erfgoed is verbonden met onze lokale identiteit. De bescherming van monumenten en cultuurhistorisch erfgoed draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de gemeente voor inwoners en toeristen. Laten we zuinig zijn op onze lokale historie. Waar mogelijk moet die zichtbaar zijn in openbare ruimten. De gemeente moet een goed monumentenbeleid voeren en haar monumentenlijst, in goed overleg met de adviescommissie omgevingskwaliteit, actueel maken en houden. Cultuurhistorisch erfgoed moet worden behouden door middel van herbestemming. In oude en authentieke straten moet worden gebouwd met oog voor de geschiedenis. ChristenUnie-SGP wil in het gemeentelijk beleid meer aandacht voor het cultuurhistorisch erfgoed omdat daarin de identiteit van de gemeente zichtbaar wordt. Het Nijkerks cultureel erfgoed is zoveel mogelijk voor iedereen toegankelijk.