-
Gemeentelijke organisatie en huisvesting
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Een professionele en doelmatige ambtelijke organisatie is onontbeerlijk voor een goede functionerende gemeente. Dit geldt ook voor het bestuur. De huisvesting van de organisatie moet daarbij passen. Met de verhuizing naar een pand aan de Van ‘t Hofstraat krijgt de gemeentelijke organisatie een passende huisvesting, ingericht op de actuele eisen qua duurzaamheid, dienstverlening, digitalisering en professionalisering. De hieraan verbonden kosten, vormen een blijvende investering in de kwaliteit van de gemeentelijke organisatie. De huisvesting en dienstverlening van de gemeente is uitnodigend en inclusief van karakter; iedereen voelt zich welkom.
De gemeente Nijkerk groeit jaarlijks met enkele honderden inwoners. De vraag naar ruimte voor wonen, bedrijvigheid, mobiliteit en voorzieningen groeit mee. Daarnaast vragen diverse wettelijke ontwikkelingen (bijv. privacy, digitale veiligheid) om groeien de kwaliteiten in de gemeentelijke organisatie. Om dit alles te faciliteren is een organisatie nodig die mee groeit; beheren alleen volstaat momenteel niet. Wat dit betekent moet in de aankomende bestuursperiode inzichtelijk gemaakt worden en omgezet worden in verantwoorde keuzes.
In het inkoopproces van de gemeente worden de principes van eerlijke handel gehanteerd. De gemeente moet voldoen aan de richtlijnen voor duurzaam inkopen en prioriteit geven aan ondernemers die duurzaam willen handelen richting natuur en mens. Bij voorkeur wordt lokaal of regionaal ingekocht. De ChristenUnie-SGP vindt dat de gemeente bij het inkoopproces het principe van ‘social return’ moet toepassen. Daarmee levert de gemeente een bijdrage aan een inclusieve samenleving. Dat draagt bij aan samenleven in vertrouwen.