-
Veiligheid
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
De gemeente moet haar coördinerende taak op het gebied van algemene veiligheid goed uitvoeren. Woninginbraken hebben veel invloed op de veiligheidsbeleving van onze inwoners; preventie door voorlichting verdient aandacht naast de opsporingsactiviteiten van de politie. Daarnaast is aandacht nodig voor de veiligheidsbeleving in de winkelcentra van onze kernen.
Buurtpreventie is belangrijk en verdient blijvende aandacht. De wijkagent moet zichtbaar zijn in de wijk; een meer continue bezetting van deze post en het faciliteren van communicatie over de wijkagenten door de gemeente kan hieraan bijdragen. Inzet van buurtbemiddelaars bij vervelende situaties in de wijken moet gefaciliteerd worden.
Minstens één keer per jaar moet er overleg zijn tussen de gemeenteraad, burgemeester en politie over de politieresultaten. De gemeente is actief in de Veiligheidsregio om te waarborgen dat in de gemeente Nijkerk de hulpdiensten (politie, brandweer en ambulance) voldoende beschikbaar zijn en blijven. De aanrijtijden voor de ambulance moeten minimaal op de landelijke normen komen.
Bij een ramp of crisis moet de gemeente goed voorbereid zijn op haar taken. Voorbereiding, samenwerking en oefening verdienen veel aandacht. Steeds vaker probeert criminaliteit zich te verbinden met de bovenwereld; dat noemen we ondermijning. Dit gebeurt ook in Nijkerk. Criminelen krijgen hiermee onacceptabele invloed op de samenleving en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid neemt af. Samen met politie en andere veiligheidsdiensten moet gemeente Nijkerk hier tegen optreden.
-
Vergrijzing
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
De gemeente moet met het oog op de (nabije) toekomst een visie op vergrijzing formuleren en daar concreet beleid bij maken waar dat gewenst maar nog afwezig is. Dan denken we niet alleen aan zorg en ondersteuning maar ook aan veiligheid, bewegen en sport, inrichting van de openbare ruimte, inrichting van wonen voor ouderen en ontmoeting en verbinding. Daarbij maakt de gemeente gebruik van de goede voorbeelden in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg / BeterOud. De gemeente streeft naar de aanwezigheid van een (soort) gezondheidscentrum in elk van de kernen.
-
Verkeer en bereikbaarheid
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
In het verkeer heeft veiligheid de eerste prioriteit. In het onderhoud en de aanleg van wegen, fietspaden en voetpaden willen we dat er meer rekening wordt gehouden met ouderen, kinderen en mensen met een beperking. Handhaving in het verkeer verdient meer aandacht. De gemeente zoekt daarvoor actief de samenwerking met de politie. Verkeersveiligheid begint al op de basisscholen; de rol van de plaatselijke afdeling van VVN hierin verdient steun. Rond scholen moet autoverkeer zoveel mogelijk ontmoedigd worden. Wel dienen er voldoende (veilige) kiss-and-ride-plekken te zijn in de directe nabijheid van scholen.
Naast handhaving kan ook een reconstructie de veiligheid van bepaalde wegen of kruispunten verhogen. De gemeente neemt een proactieve houding waar dat gewenst is, gelet op geregistreerde (bijna-)ongevallen.
Na veiligheid is duurzaamheid enorm belangrijk. Verkeer zorgt voor een fors deel van het energiegebruik en emissies van schadelijke stoffen in onze gemeente. Daar om moet het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer veel meer gestimuleerd worden. Stimulering van het fietsgebruik vraagt om verbetering van het fietsnetwerk door verbeterde bewegwijzering, aanleggen/verbreding van delen in het fietsnet werk. De e-bikes, speed-pedelecs én de gewone fietsen vragen om een hogere kwaliteit van het (regionale) fietsnetwerk. Goede verlichting van het fietsnetwerk draagt bij aan verbetering van het sociale veiligheidsgevoel en draagt daarmee bij aan meer fietsgebruik voor duurzame bereikbaarheid.
Qua openbaar vervoer zetten we vooral in op hoogwaardig OV op de stations Nijkerk en Hoevelaken. In Nijkerk moet de bedieningsfrequentie naar vier treinen per uur en in Hoevelaken moet de bereikbaarheid in oostelijke richting verbeterd worden. De behoefte aan station Corlaer hangt af van de mate waarin er tussen Nijkerk en Nijkerkerveen nog veel woningbouwontwikkeling komt. Je kunt gemakkelijk te voet, per fiets en met de bus bij de bestaande stations komen en bij de Amersfoortse stations. De kwaliteit van het busnetwerk in onze gemeente staat onder druk. Overleg met de concessieverlener van busdiensten (provincie Gelderland) moet gericht zijn op behoud van het netwerk en/of op het bieden van alternatief openbaar vervoer via maatwerk. Autogebruik zal een belangrijke rol blijven spelen in de bereikbaarheid van onze gemeente. Daarom zetten we in op facilitering van de elektrificering van het autopark. De rol van de gemeente is daarbij vooral om de behoefte aan laadplekken te faciliteren in de woonwijken. Bij een grotere behoefte zullen nieuwe concepten hiervoor geïntroduceerd moeten worden. De capaciteit van het wegennet in onze gemeente is aan de grenzen gekomen. Groei van de gemeente leidt meer en meer tot knelpunten op het wegennet. Er moeten aanvullingen en/of verbeteringen in de weginfrastructuur komen aan de randen van de verschillende kernen om snel naar de belangrijkste bestemmingen (snelwegen, andere woonkernen en regionale bestemmingen) te kunnen komen zonder al te veel door woonwijken te hoeven rijden. Op een aantal locaties in de gemeente zouden deelautoconcepten een mooie rol kunnen vervullen om de behoefte aan parkeergelegenheid te beperken en daarmee de kwaliteit van de woonomgeving te verhogen.
-
Vestigingsklimaat
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Nijkerk is door haar centrale ligging en kwaliteiten een aantrekkelijke vestigingsplaat voor bedrijven en ondernemers, inclusief ZZP’ers. Dit willen wij zo houden door te voorzien in voldoende bedrijfslocaties. Kwaliteit gaat hierbij voor op kwantiteit. Toekomstbestendige bedrijventerreinen dragen een positieve bijdrage aan de economie van Nijkerk. Revitalisatie van bestaande bedrijventerreinen zal middels een gebiedsgerichte aanpak een positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit en het vestigingsklimaat.
Zowel voor bestaande als nieuwe bedrijven is een ‘rode-loper-benadering’ gewenst; een bedrijfscontactfunctionaris die bedrijven helpt door de nodige gemeentelijke procedures te komen onder het motto ‘ja, mits’.
Contacten onderhouden wij met ondernemingsverenigingen om zo samen te zoeken naar wat goed is voor de economie van Nijkerk. Ondernemers worden gemotiveerd sociaal, maatschappelijk bewust en duurzaam te ondernemen.
-
Vluchtelingen
Laatst gewijzigd op: 08-02-2022
Voor de ChristenUnie-SGP zijn gastvrijheid en integratie twee kernwoorden. We moeten bereid zijn crisisopvang te bieden als dat nodig is, wel passend bij de schaal van Nijkerk. Bij de huisvesting van statushouders is een evenwichtige spreiding over de wijken van belang. Statushouders moeten zich welkom kunnen voelen.
We maken ons sterk voor een helder en integraal inburgeringstraject voor asielmigranten/ statushouders en voor een goede casusregie vanuit de gemeente. Bij inburgering en het verwerven van een plek in de maatschappij moet de nadruk liggen op het opbouwen van een sociaal netwerk en op de meest duurzame en tevens kortste weg naar werk. De gemeente moet uitgeprocedeerde asielzoekers op z’n minst minimale opvang bieden (bed, bad en brood) zolang zij in Nijkerk verblijven.
-
Vrijwilligers en mantelzorgers
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Vrijwilligers en mantelzorgers zijn binnen onze samenleving van onschatbare waarde. De gemeente wil beide groepen maximaal voorzien van mogelijkheden om hun (zorg) taak uit te voeren. Dat is van toepassing op het doen van vrijwilligerswerk naast een uitkering en het geven van mantelzorg naast een baan. Het geldt ook voor vluchtelingen die vrijwilligerswerk willen doen. De gemeente moet op dit gebied haar visie en beleid opnieuw bezien, met oog voor de toekomst, gelet op de grote veranderingen die daarin, gezien de vergrijzing, gaan optreden qua vraag en aanbod.
Ook biedt de gemeente de mogelijkheid van een vrijwilligersverzekering. We zien dat het doen van vrijwilligerswerk ook bijdraagt aan de vitaliteit en gezondheid van de vrijwilliger zelf.
Dagbesteding en respijtzorg zijn belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. De gemeente dient mensen die mantelzorg bieden of gaan bieden actief op de mogelijkheden van ondersteuning te wijzen. Betrek mantelzorgers bij het keukentafelgesprek met cliënten. De ChristenUnie-SGP wil specifieke ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Zeker als zij zorgtaken moeten combineren met school of studie.