-
Samenwerking
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Regionale samenwerking wordt steeds belangrijker voor het bereiken van de gemeentelijke doelstellingen. De samenwerking met regio Foodvalley is belangrijk voor Nijkerk als gemeente waarin veel voedsel gerelateerde bedrijvigheid zit. Dat geldt echter ook voor Regio Amersfoort waarmee we vooral qua mobiliteit en wonen sterke relaties hebben. De besluitvorming in deze regionale samenwerkingsverbanden moet transparant en democratisch plaatsvinden; zoveel mogelijk op lokaal niveau.
De relaties met provincies, rijk en EU kunnen en moeten nog verder versterkt worden. Grotendeels verloopt dat via de lijn van de regio’s, maar de gemeente zelf zal daar blijvend aandacht aan moeten geven.
-
Sociaal domein
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
De ChristenUnie-SGP wil zich in Nijkerk inzetten voor een samenleving waarin ieder een meedoet. In onze ogen doet iedereen ertoe. Zelfredzaamheid en zorgzaamheid gaan hand in hand. Wij verwachten dat burgers hun eigen verantwoordelijkheid nemen en solidair zijn met mensen die een handicap hebben of een langdurige zorg behoefte kennen. Uitgangspunt van de ChristenUnie-SGP is dat elk mens waardevol is. Die waarde hangt niet af van prestaties, gezondheid, seksuele geaardheid, afkomst of leeftijd. Mensen moeten tot ontplooiing kunnen komen en zorg of zelfs bescherming ontvangen als dat nodig is. Bij zorg staan de cliënt en zijn vraag centraal, waarbij hij zo veel mogelijk zelf de regie heeft. Keuzevrijheid is daarbij belangrijk, maatwerk is geboden. Naast een adequaat aanbod van zorg moet er ook in toenemende mate aandacht zijn voor normalisering. Sommige zaken horen bij een bepaalde levensfase. Niet alle problemen zijn op te lossen met therapie of door een wijkverpleegkundige. Bepaalde problemen zouden op eigen kosten kunnen worden opgepakt en dus niet voor rekening van de overheid/samenleving behoren te komen. Dat geldt ook als het gaat om jeugdzorg. Onderlinge aandacht is belangrijk en moet gestimuleerd en soms georganiseerd worden. Ook vrijwilligersorganisaties en kerken kunnen daarin een belangrijke rol spelen. Er is periodiek overleg tussen de gemeente en het Nijkerks Diaconaal Beraad. Zaken als vroegsignalering, toegang en de rol van het voorliggend veld krijgen daarin aandacht.
De gebiedsteams zijn goed vindbaar en toegankelijk en reageren snel en adequaat op aanmeldingen. Het snel beoordelen van en inspelen op zorgsituaties is van groot belang. De gebiedsteams spelen een centrale rol in de toegang tot zorg en in de eerstelijnszorg. Daarbij moet er ruim aandacht zijn voor de samenwerking met maatschappelijke organisaties en kerken. Initiatieven voor buurthuizen zoals het Paashuis in de wijk Paasbos willen we, waar mogelijk, van harte stimuleren en ondersteunen. Onafhankelijke cliëntondersteuning, bijvoorbeeld tijdens de voorbereiding van een intakegesprek, behoort goed geregeld te zijn. Hierbij kan het gebruik van de diensten van vrijwilligersorganisaties, zoals bijv. MEE of de PCOB, gestimuleerd worden. In situaties waar dat relevant is maakt de gemeente Nijkerk gebruik van ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid. Het werken aan een betere samenwerking om te komen tot een toekomstbestendige wijkverpleging, onder de titel ‘herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging’ heeft onze warme belangstelling.
Bewonersinitiatieven in het sociaal domein moeten gestimuleerd en gefaciliteerd worden en tegelijk ook eerlijk beoordeeld worden in hoeverre ze daadwerkelijk bijdragen aan de versterking van het sociaal domein. We zien de kosten in het sociaal domein stijgen en we staan voor de uitdaging om onze zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Daarvoor is een goede monitoring van het sociaal domein belangrijk. Daarbij kan ook gekeken worden naar specifieke doelgroepen. Het toepassen van een vorm van impactmeting, in hoeverre verleende zorg heeft bijgedragen aan het voorkomen van duurdere zorg, zou ook behulpzaam kunnen zijn. De Sociaaldomeinraad vervult een belangrijke rol als onafhankelijk adviesorgaan voor het college en de gemeenteraad en behoort zo goed mogelijk in staat te worden gesteld haar taken uit te voeren.
We willen dat de gemeente een visie ontwikkelt op informele zorg en de manier waarop de informele zorg zich verhoudt tot de formele zorg. De gemeente moet zorgen voor goede coördinatie van de informele zorg. Enerzijds hechten we veel waarde aan preventie en aan de inzet van het voorliggend veld, anderzijds behoort ook daar kritisch gekeken te worden naar effectiviteit, goede onderlinge afstemming en samenwerking en de ‘opbrengst’ voor de samenleving. Als het gaat om schuldenproblematiek zijn er bijvoorbeeld goede voorbeelden hoe dit in een vroeg stadium bespreekbaar gemaakt kan worden. Wanneer het gaat om het gebruik van (zorg)middelen moet hergebruik en het delen ervan de standaard zijn.
-
Sport
Laatst gewijzigd op: 08-02-2022
Sport en beweging zijn voor iedereen belangrijk met het oog op ontspanning en gezondheid. De gemeente dient te zorgen voor voldoende, veilige en duurzame sportvoorzieningen
De ChristenUnie-SGP wil breedtesport (sport die door alle lagen van de bevolking beoefend kan worden op amateurbasis) stimuleren en daarin investeren. Het is een goede zaak basisschoolleerlingen te stimuleren meer te bewegen; bijvoorbeeld via het programma van Jongeren op Gezond Gewicht en Nijkerk Sportief en Gezond. De ChristenUnie-SGP vindt het huidige subsidie- en tarievenbeleid een goede basis voor de ondersteuning van sportverenigingen.
Het verdient aanbeveling in het beleid van de gemeente ruime aandacht te schenken aan voorlichting aan minima zodat zij regelingen voor deelname aan sport en cultuur optimaal benutten. De ChristenUnie-SGP wil dat alle kinderen van de gemeente een zwemdiploma kunnen halen. Tevens moet er aandacht komen voor sporten en bewegen in de buitenruimte (zie hoofdstuk 5).Sport is een belangrijk onderdeel van preventiebeleid. We ondersteunen daarbij het Leefstijlakkoord in Nijkerk als uitwerking van het Nationaal Preventie Akkoord. Programma’s als ‘gezonde sportkantine’ en ‘rookvrije generatie’ verdienen onze steun.