-
Jeugd en gezin
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Er moet voldoende aandacht zijn voor het bevorderen van sterke en liefdevolle gezinnen. Kinderen moeten gezond en veilig kunnen opgroeien zodat zij zich kunnen ontplooien tot volwaardige burgers. Zij zijn het beste af als hun ouders het samen goed hebben. De gemeente moet ouders ondersteunen door ouderschapscursussen aan te bieden. Voor kinderen is een echtscheiding meestal bijzonder ingrijpend. Inzet op ondersteuning en preventie bij relatieproblemen is nodig zodat kinderen, die zich in een kwetsbare positie bevinden, bescherming krijgen. Relatietherapie kan geïndiceerd worden als de zorg van de jeugdige eigenlijk de problematiek van de ouders blijkt te zijn. Waar mogelijk moet voorkomen worden dat echtscheidingen ‘vechtscheidingen’ worden en kinderen vervolgens het slachtoffer zijn. Wij zijn voorstanders van extra inzet op initiatieven waarbij ouders andere ouders ondersteunen.
Het is van belang om, ook waar het gaat om jeugd, de beweging te maken van problematiseren naar normaliseren. Niet elk afwijkend gedrag is een probleem. Werken aan draagkracht en omgaan met prestatiedruk (op kinderen en ouders) zijn essentieel.
Voor het versterken van preventie en een vroegtijdige signalering van problemen moet de gemeente zo veel mogelijk samenwerken met professionals in het onderwijs en de voor- en vroegschoolse voorzieningen.
Door de gebiedsteams wordt erop gelet dat wordt gewerkt volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. De ChristenUnie-SGP wil extra investeren in pleeggezinnen, gezinshuizen en steungezinnen om het aantal uithuisplaatsingen en opvang in instellingen terug te dringen en zwaardere hulpverleningstrajecten te voorkomen. De inkoop van jeugdhulp gebeurt niet alleen op prijs, maar vooral op kwaliteit. De gemeente zorgt, samen met de zorgpartners, voor continuïteit van zorg en ondersteuning wanneer jongeren die gebruik maken van de jeugdzorg de leeftijd van 18 jaar bereiken.
De integrale aanpak van jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit verdient de nodige aandacht. De inzet van HALT voor vroegtijdig pedagogisch ingrijpen en probleemgerichte voorlichting kan die aanpak versterken. Door samenwerking met ketenpartners, zoals politie, gebiedsteams, jongerenwerkers en Halt, werkt de gemeente aan veilige en leefbare wijken.’