-
Waterbeheer
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
‘Leven met water’ is een thema dat ook onze gemeente raakt. Wateroverlast enerzijds, maar ook droogte/waterschaarste anderzijds vragen erom dat de gemeente hiervoor een strategie ontwikkelt. Samenwerking met de waterschappen is onmisbaar; daarbij kunnen we aansluiten op de zogenaamde ‘blauwe’ omgevingsvisie.
Inwoners hebben een belangrijke rol in waterberging. De gemeente werkt aan bewustwording op dit punt onder andere door de collectieve inkoop van regentonnen te stimuleren. De inzet op aparte afvoer van regenwater blijft. Aanleg van groene daken wordt bevordert omdat dit bijdraagt aan zowel waterberging, verkoeling en biodiversiteit.
-
Winkelgebieden
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Winkelgebieden worden zoveel mogelijk geconcentreerd in het centrum van de verschillende kernen. Om aantrekkelijk te zijn en te blijven is aandacht nodig voor de uitstraling van de buitenruimte. De gemeente blijft daarin investeren. Daarnaast is aandacht nodig voor diversiteit van winkels en horeca en andere publiekstrekkers om aantrekkelijk en gezellig winkelgebied te blijven. De bereikbaarheid van deze centra per fiets en te voet verdient meer aandacht.
Het is belangrijk om over onze aantrekkelijke centra helder te communiceren met inwoners en bezoekers. Daarbij gaat het niet alleen over de centra maar ook over andere mogelijkheden voor bezoek en ontspanning in onze gemeente. Binnen het beleid voor vrijetijdseconomie wordt hier aandacht aan gegeven.
-
WMO en ouderen
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Ouderen betekenen veel voor onze samenleving. Wij willen senioren actief betrekken bij het maken en uitvoeren van seniorvriendelijk beleid. Daarbij denken we onder meer aan de bouw van seniorenwoningen en andere woonvormen, de inrichting van extramurale zorg, veiligheid, toegankelijkheid van voorzieningen en dagbesteding. Senioren behoren een structurele plaats te hebben in advies- en overlegorganen. Zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen is een belangrijk principe, met een sociaal netwerk in de buurt en met bereikbare voorzieningen. De ChristenUnie-SGP wil dat senioren ouder dan 75 jaar standaard een bezoek krijgen om (verborgen) problemen tijdig op het spoor te komen. Gezien de verandering in de bevolkingssamenstelling moet er aandacht zijn voor de verwachte toename van eenzaamheid onder oudere ouderen. De gemeente moet initiatieven waardoor ouderen elkaar kunnen ontmoeten, bijvoorbeeld samen eten, stimuleren. Nijkerk moet ‘dementievriendelijk worden, zodat mensen met deze ziekte kunnen blijven meedoen in onze samenleving. Het is gewenst dat sport en bewegen door ouderen een speerpunt van het gemeentelijke sportbeleid wordt. We zijn een groot voorstander van Welzijn op Recept.
-
Woonbeleid
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
Een eigen veilige omgeving en zelfstandig kunnen wonen is voor iedereen van wezenlijk belang. Helaas is er een fors tekort aan woonruimten die hierin kunnen voldoen op dit moment. Daarom is het bouwen van woningen een belangrijke prioriteit in de komende jaren. Daarbij moet er zoveel mogelijk gebouwd worden voor de lokale behoefte van starters, huurders met beperkt inkomen en mensen met een zorgbehoefte. Het beleid van de Woonvisie 2020+ moet vooral worden uitgevoerd.
Onderdelen die nog meer en blijvend aandacht vragen zijn een transparante toedeling van de verschillende woningen, het behoud van goedkope en betaalbare woningen voor de doelgroepen en het bevorderen van de doorstroming op de woningmarkt. Dat betekent ook voldoende ruimte voor seniorenwoningen, in alle prijscategorieën, en met aandacht voor de onder senioren bestaande woonwensen en -behoeften. Voor senioren geldt soms het belang van doorstroming vanuit de gezinswoningen, soms ook juist het belang om langer in een aangepaste woning te kunnen blijven wonen.
Alternatieve en sociale woonvormen kunnen helpen om het groeiende probleem van eenzaamheid tegen te gaan. De starterslening moet beschikbaar blijven in onze gemeente. ChristenUnie-SGP wil daarnaast aandacht voor: meergeneratiewoningen, circulair bouwen en alternatieve huur/woon-constructies zoals koopgarant, erfpacht, etc.
-
Woonomgeving
Laatst gewijzigd op: 10-03-2022
De directe omgeving van je woning bepaalt in hoge mate je woon-tevredenheid. Daarom hechten wij veel waarde aan de kwaliteit van groen en aan fijnmazige fiets en wandelnetwerken in de woonwijken. In de directe leefomgeving staan rust en veiligheid voorop. De aanwezigheid van auto’s in de wijk mag dit zo min mogelijk verstoren. Wijkgericht werken bevordert de leefbaarheid en de sociale samenhang van de samenleving. Wij willen ook dat de gemeente wijkgericht de openbare ruimte beheert en alert is op wat er in de wijk speelt en zo nodig samenwerkt met medewerkers van het sociaal domein en veiligheid om wijkproblematiek op te pakken. Participatie van burgers bij deze wijkgerichte aanpak wordt gestimuleerd. Slecht onderhoud van openbaar groen is een belangrijke oorzaak van ergernis. Dit onderhoud moet in orde zijn, waarbij helder moet zijn wat het niveau van onderhoud behoort te zijn. Afhandeling van klachten over de openbare ruimte moet adequaat gebeuren. Voor de jeugd moeten er voldoende speelmogelijkheden zijn in de woonwijken, al dan niet aangelegd als natuurspeelplaatsen. Introductie van breed toegankelijke kunst in de woonomgeving draagt bij aan herkenbaarheid van de eigen omgeving. We hebben in de gemeente Nijkerk drie kernen (Nijkerk, Hoevelaken en Nijkerker veen) en een aantal buurtschappen. We willen dat de gemeente actief de verbinding zoekt met ambassadeurs van deze gebieden. Deze ambassadeurs staan met beide benen in hun eigen woongebied en hebben gemakkelijk en regelmatig toegang tot de ambtelijke organisatie en het gemeentebestuur. De laatste jaren is daar deels invulling aan gegeven, maar dat kan nog een forse boost gebruiken. De ChristenUnie-SGP ziet graag mogelijkheden om hierbij met buurtbudgetten te werken.
Veel mensen willen graag in hun eigen omgeving blijven wonen. Daarom moet er ruimte zijn voor nieuwe woningen bij alle kernen. Alle kernen hebben passende voorzieningen (winkels, sport) en goede (multimodale) bereikbaarheid van de belangrijkste bestemmingen buiten hun eigen kern.
Bewegen draagt sterk bij aan de gezondheid van onze inwoners. De afgelopen tij heeft behoefte aan bewegen in de direct nabijheid van de eigen woonomgeving geaccentueerd. In de wijken zelf moet aandacht komen voor bewegingsmogelijkheden voor diverse doelgroepen, bijv. door beweegtoestellen te plaatsen. Daarnaast dient veel meer aandacht aan wandel- en fietsroutes te worden besteed. Deze verbinden de bebouwde omgeving met het landschap.