Hilbrand Rozema over de wegwerpeconomie

06. Hilbrand Rozemamaandag 15 maart 2021 08:58

Over enkele dagen kunt u uw stem weer uitbrengen voor de Tweede Kamer. Duurzaamheid is een van de onderwerpen die centraal staan. Nu is iedereen tegenwoordig wel voor duurzaamheid. De mate waarin partijen er werk van willen maken, verschilt alleen.

Een onderdeel van duurzaamheid is het streven naar een circulaire economie. Dat klinkt mooi en tegelijk ook wel een beetje abstract, redelijk ver van mijn bed. De andere kant van de medaille is dat we de wegwerpeconomie waar we in leven, willen veranderen. Dat komt ineens een stuk dichterbij en gaat verder dan glas, papier en plastic netjes scheiden. Ik denk aan voedsel, waar heel veel ongebruikt van weggegooid wordt, maar ook aan kleding, waar nog weinig mis mee is maar die niet meer aan smaak of mode voldoet. Of aan elektrische apparaten, waar slechts een klein onderdeeltje van kapot is, maar waarbij reparatie vaak meer kost dan het kopen van een nieuw apparaat.


Grondstoffen zijn niet onuitputtelijk. Bij sommige producten beginnen we het al te merken. Onze afvalberg groeit hard. Als we zo doorgaan, zadelen we onze kinderen en kleinkinderen op met een probleem dat nog veel groter is dan nu al het geval is.


Nu zijn er partijen die hun mooie woorden op het gebied van circulaire economie ook concreet maken en tot speerpunt maken. Zo wil de ChristenUnie maatregelen nemen om te zorgen dat repareren van bijvoorbeeld elektronica veel normaler wordt. Ook wil ze een verbod op wegwerpplastic en op producten die niet of slecht te recyclen zijn, zoals de chipszak. Zomaar wat voorbeelden. En er zijn gelukkig meer partijen die hier serieus werk van willen maken.


Op 17 maart kunt u uw stem geven aan ideeën, waarden of idealen die voor u belangrijk zijn! En mocht u ergens een half uurtje over hebben, kijk dan net even verder dan de mooie verkiezingsslogans. Worden de mooie woorden ook concreet gemaakt met mooie (voorbeeld)daden? Soms kan 1 pagina uit een programma van 100 bladzijden je al veel wijzer maken.

Maar hoe dan ook, stem, want uw stem telt!

« Terug